08 noviembre 2007

InfoBòbila 28 Hammett i el cinema


BIBLIOTECA LA BÒBILA


fons especial de gènere negre i policíac





CICLE DE CINEMA NEGRE
HAMMETT I EL CINEMA




En aquest cicle farem un recorregut per la relació del pare de la novel·la negra nord-americana, Dashiell Hammett (1884-1961), amb el cinema.


Dash & Lilly veurem la relació de Hammett amb Lillian Hellman, la seva companya, l’alcohol i el Comité d’Activitats Antiamericanes; continuarem amb El hombre de Chinatown, adaptació de la novel·la de Joe Gores, protagonitzada per un Hammett convertit en personatge de ficció, escriptor i detectiu al mateix temps; després vindrà La cena de los acusados, una deliciosa comedia policíaca, protagonitzada per Nick i Nora Charles i adaptació de la novel·la L’home flac, en la qual Hammett va participar també com a coguionista; i finalitzarem amb una de les grans pel·lícules negres de tots els temps, El halcón maltés, de John Huston, tercera adaptació de la novel·la El falcó maltès, amb un Sam Spade interpretat per Humphrey Bogart, que el convertí en l’arquetip del detectiu privat.


En este ciclo realizaremos un recorrido por la relación del padre de la novela negra norteamericana, Dashiell Hammett (1884-1961), con el cine.


En Dash & Lilly veremos la relación de Hammett con Lilliam Hellman, su compañera, el alcohol y el Comité de Actividades Antiamericanas; continuaremos con El hombre de Chinatown, adaptación de la novela de Joe Gores, protagonizada por un Hammett convertido en personaje de ficción, escritor y detective al mismo tiempo; después vendrá La cena de los acusados, una deliciosa comedia policiaca, protagonizada por Nick y Nora Charles y adaptación de El hombre delgado, en la que Hammett participó también como coguionista; y finalizaremos con una de las grandes películas negras de todos los tiempos, El halcón maltés, de John Huston, tercera adaptación de la novela El halcón maltés, con un Sam Spade interpretado por Humphrey Bogart, que lo convirtió en el arquetipo del detective privado.



08.11.2007 >>> Dash & Lilly, de Kathy Bates
15.11.2007 >>> El hombre de Chinatown, de Wim Wenders
22.11.2007 >>> La cena de los acusados, de W.S. Van Dyke
29.11.2007 >>> El halcón maltés, de John Huston


Projeccions a les 19 h. Entrada lliure / Proyecciones a las 19 h. Entrada libre



DASH & LILLY
Dash & Lilly.
EUA-GB, 1999
Director: Kathy Bates.
Int.: Sam Shepard, Judy Davis, Bebe Neuwirth, Laurence Luckinbill, David Paymer
100'
Dashiell Hammett i Lillian Hellman, dos famosos escriptors en el Hollywood dels anys quaranta, mantenen una explosiva relació amorosa al marge de les convencions.
El seu activisme polític els farà estar en el punt de mira del senador McCarthy i la seva cacera de bruixes, a conseqüència de la qual Hammett anirà a la presó acusat de comunista. La seva vida ja mai més serà la mateixa.


EL HOMBRE DE CHINATOWN
Hammett.
EUA, 1982
Director: Wim Wenders.
Int.: Frederic Forrest, Peter Boyle, Marilu Henner, Roy Kinnear, Elisha Cook Jr., Lydia Lei, R.G. Armstrong, Michael Chow, Samuel Fuller.
94'
San Francisco, 1928. El novel·lista Samuel Dashiell Hammett es requerit per Jimmy Ryan, vell amic i mentor. Aviat es veurà investigant la desaparició d’una misteriosa prostituta asiàtica anomenada Crystal en el barri xinès. El cas sembla fàcil, però aviat les coses es comencen a complicar... Adaptació de la novel·la Hammett, de Joe Gores


LA CENA DE LOS ACUSADOS
The Thin Man.
EUA, 1934
Director: W.S. Van Dyke
Int.: William Powell, Myrna Loy, Maureen O’Sullivan, Nat Pendleton, Cesar Romero, Minna Gombell
89'
La desaparició d’un reconegut inventor a Nova York desferma l’esperit d’aventura de la dona d’un ex detectiu, Nick Charles, que insisteix fins que el sseu marit accepta el cas. Adaptació d’El home flac de Dashiell Hammett.


EL HALCÓN MALTÉS
The Maltese Falcon.
EUA, 1941
Director: John Huston
In.: Humphrey Bogart, Mary Astor, Gladys George, Peter Lorre, Barton McLane, Lee Patrick, Sidney Greenstreet.
101'
El soci de Sam Spade és assassinat en el decurs d’una feina de vigilància juntament amb la persona a qui havia de seguir. Spade iniciarà una investigació per aclarir la mort del seu company, involucrant-se en una turbulenta trama al voltant d’una petita estàtua que els templers havien regalat al rei d’Espanya. Adaptació d’El falcó maltès, de Dashiell Hammett.


Jordi Canal
BIBLIOTECA LA BÒBILA
Pl. de la Bòbila, 1
08906 L'Hospitalet
934 807 438





No hay comentarios: